dinsdag 24 maart 2015

Het beste uit jezelf halen, hoe wil jij gecoached worden?

Tennis Vereniging Beekhuizen wil voor de groene competitie (jeugd woensdagmiddag) gebruik  maken van de inzichten van Action Type. Action Type is een model dat voorkeuren en drijfveren van een individu in kaart brengt en het geeft daarmee inzicht op welke manier iemand graag gecoached wil worden.

Iedereen is uniek. Voor coaches en ouders is het dus belangrijk om verschillende coachstijlen te kunnen hanteren, want waar het ene kind veel aan heeft, daar zit een ander kind misschien helemaal niet op te wachten. Wat voor de een prettig is, is voor de ander misschien helemaal niet prettig. Inzicht krijgen in de voorkeuren van je kind, van je pupil, kan veel winst opleveren. Een coach kan geen 100 verschillende stijlen gebruiken maar wel een aantal, vandaar dat het gebruik van een model praktisch kan zijn.

Je kan het vergelijken met linkshandigheid/rechtshandigheid. Ben jij linkshandig, dan kan je vast ook wel je naam schrijven met rechts, maar het resultaat is iets minder, het kost je waarschijnlijk iets meer energie en tijd en het gaat niet vanzelf.

Zo zit het ook met de 4 voorkeuren in "Action Type":

Hoe richt jij je aandacht? Extravert (E) -  Introvert (I)
Heb je de neiging om je aandacht te richten op de buitenwereld, de prikkels om je heen en daar je energie uit te halen (E) of heb je de neiging je aandacht te richten op je binnenwereld van gedachten en ideeën en daar je energie uit te halen (I)?

Hoe neem je informatie op uit je omgeving? Sensing (S) - Intuition (N)
Neem jij informatie op door middel van concrete, tastbare feiten of oriënteer jij je op verbanden en mogelijkheden?

Hoe neem je beslissingen? Thinking (T) - Feeling (F)
Neem jij besluiten op basis van logica of iemand het nou wel of niet daarmee eens is (T) of geeft harmonie bij jou de doorslag in besluitvorming (F)?

Hoe richt je je leven in? Judging (J) - Perceiving (P)
Ben jij eerder planmatig, leg je dingen graag vast, rond je graag af (J) of hou je zaken liever open (P)?

Hierboven worden alleen de extremen genoemd maar niemand is bijvoorbeeld alleen maar "E" of alleen maar "I", we gebruiken beide stijlen op verschillende momenten, maar niet tegelijkertijd en niet met hetzelfde zelfvertrouwen. Als we onze voorkeur gebruiken zijn we op ons best en kost dat geen energie. In eerste instantie neig je wellicht al naar 1 van de 2 uitersten van de schalen maar het vergt toch vaak heel wat zelfonderzoek om erachter te komen wat je daadwerkelijke voorkeur heeft. Uiteindelijk kies je voor 1 van de 2 opties op elk van de 4 schalen en als je deze letters dan met elkaar combineert is dat jouw Action Type.

Als je deze kennis hebt van je pupil of kind (en als coach en ouder ook de kennis hebt van je eigen voorkeuren) dan kan je gericht een aantal tools inzetten bij het coachen die helpen om het zelfvertrouwen en de motivatie van je kind te vergroten. Daarnaast kan het zelfs helpen de wedstrijdspanning en de concentratie te optimaliseren tijdens wedstrijden.

Als je kan handelen naar je voorkeuren vergroot je daarmee het plezier om te tennissen en daarmee ook de kans op prestatieverbetering.

www.prestatiepsychologie.nl
www.twitter.com/karinnaaijkens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten