De manier waarop je in een wedstrijd staat zegt alles over de manier waarop je ook in het leven staat... Dat is ook het mooie aan sport en de reden dat sport emotie is!
Waarom is winnen-verliezen zo belangrijk voor je als het toch maar een spelletje is? Omdat het spelletje vergelijkbaar is met de rest van het leven....
Je zit goed in de wedstrijd, je maakt jezelf niet gek, je wordt niet afgeleid door je eigen negatieve gedachten, je bent niet bezig met de winst of verlies, maar juist goed geconcentreerd op je taak! Zelfs DAN kan de tegenstander onverwacht uit de hoek komen en bijvoorbeeld een opmerking maken die je uit je spel haalt... Wat doe je dan? Het is je vast ook wel eens overkomen in je werk door bijvoorbeeld een opmerking van je baas, die uit onverwachte hoek kwam en waar je het niet mee eens was... Dat doet wat met je!
Wees erop voorbereid in de toekomst, zodat je niet in een ongewenste emotie schiet.
Oefening: ga na wat er zou kunnen gebeuren... wat is er wel eens gebeurd in het verleden waardoor jij je hebt laten raken? Waar ging dat over? Is er een patroon te ontdekken? Wat raakt jou? Dat is voor iedereen verschillend. Als je van jezelf weet wat jou uit je spel kan halen, waar jij je door laat raken... dan kan je je daarop voorbereiden, de juiste reactie alvast bepalen op voorhand. Hoe zou je graag willen reageren? Heb een scenario klaar! Als dit... dan dat...!
Ik zal een voorbeeld geven:
Situatie:
Bij voorstand in de tenniswedstrijd word ik opeens beschuldigd van onsportief gedrag
Ongewenste negatieve gedachte:
Ik ben juist altijd erg sportief, ze doet zelf de dingen waar ze mij van loopt te beschuldigen
Ongewenste emotie:
Geïrriteerd zijn, kwaad worden
Ongewenst gedrag:
Met de pet ernaar gooien
Gevolg: geen zin meer hebben in de wedstrijd en de wedstrijd verliezen + er een slecht gevoel aan overhouden!
Dit wetende wil ik de volgende keer anders reageren!
Gewenste gedachte:
Nog scherper worden nu!
Gewenste emotie:
Rustig blijven!
Gewenst gedrag:
Blijven doen wat ik deed en zeggen "waar heb je het over?"
Gevolg:
Goed in de wedstrijd blijven zitten!
www.prestatiepsychologie.nl
woensdag 27 juni 2012
dinsdag 12 juni 2012
Verwerken van emotionele gebeurtenissen
Zodra er iets heftigs gebeurt in je leven heb je de neiging om meteen door te gaan en er niet te lang bij stil te blijven staan. Op die manier verwerken je hersenen de traumatische gebeurtenis niet en kan je er last van blijven houden. Met EMDR (een behandelingsmethode uit de psychiatrie) kan je deze gebeurtenissen uit het verleden alsnog verwerken. Je roept het nare beeld uit het verleden op en voelt de bijbehorende spanningen weer. Vervolgens laat je de negatieve emoties op een gecontroleerde manier uitdoven. Zo heb ik onlangs bij een talentvolle wielrenner met angstklachten in afdalingen en scherpe bochten EMDR toegepast om een valpartij van 1 jaar geleden te verwerken. Nu afwachten of de angst om te vallen minder is geworden...
www.prestatiepsychologie.nl
www.prestatiepsychologie.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)